Ouders maken gezondere keuzes voor hun kind

Foto:

Dat blijkt uit de Jeugdmonitor 0-11 jaar 2017 van de GGD Brabant-Zuidoost. Het onderzoek laat zien dat kinderen in de regio Zuidoost-Brabant ten opzichte van negen jaar geleden meer zijn gaan bewegen en gezonder zijn gaan eten. Ook zijn ouders zich meer bewust van de schadelijke effecten van roken en alcohol en de invloed van hun eigen gedrag op de gezondheid van hun kinderen. Zo wordt er minder vaak in het bijzijn van het kind in huis gerookt.

Jeugdmonitor 0-11 jaar uitgevoerd in najaar 2017

De GGD Brabant-Zuidoost onderzocht in het najaar van 2017 hoe het gesteld is met de leefstijl en gezondheid van kinderen van 0-11 jaar. Bijna 11.000 ouders in Zuidoost-Brabant vulden een vragenlijst in. Met deze gegevens kunnen gemeenten en de GGD gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van kinderen te verbeteren. Eerdere metingen vonden plaats in 2005, 2008 en 2013.

Kinderen bewegen meer…

Het is positief dat bijna alle kinderen vanaf 4 jaar gemiddeld één uur per dag bewegen en dat deze groep zelfs nog is gegroeid in de afgelopen jaren. Het percentage kinderen dat minstens 2 keer per week buiten school sport is tussen 2008 en 2017 toegenomen van 34% tot 38%. Ruim een kwart van de kinderen sport meer dan 3 uur in de week, in 2008 was dat nog 20%.

…en meer kinderen eten dagelijks fruit

Een groot deel van de kinderen in Zuidoost-Brabant ontbijt iedere dag (97%) en eet dagelijks groente (71%) en fruit (81%). Over de afgelopen jaren is met name voor het fruit eten een duidelijke toename te zien. Daarnaast drinkt bijna driekwart van de kinderen dagelijks minimaal één keer water of thee zonder suiker. We zien hierin nog wel verschillen tussen hogere en lagere opgeleide ouders. Kinderen van hoog opgeleide ouders drinken vaker dagelijks water en eten vaker dagelijks groente.

Meeste ouders houden toezicht op online gedrag van hun kind

Van de 8- t/m 11-jarige kinderen in Zuidoost-Brabant heeft 68% een eigen smartphone of tablet. Het dagelijks beeldschermgebruik van kinderen in deze leeftijdsgroep ligt voor ruim een kwart op meer dan
2 uur. Het merendeel van de ouders maakt met hun kind afspraken over het gebruik van internet en sociale media en praat met het kind over zijn of haar gedrag online.

Ouders meer bewust van schadelijkheid roken en alcohol op jonge leeftijd…

Ouders zijn zich meer bewust van de schadelijke effecten van alcohol en roken bij hun kinderen. Dat uit zich op verschillende manieren. Zo wordt er binnenshuis minder gerookt waar het kind bij is, in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens het onderzoek wordt in gezinnen van laagopgeleide ouders nog duidelijk vaker binnenshuis gerookt (9%), dan bij hoogopgeleide ouders (0,5%). Als het gaat om het percentage ouders dat dagelijks roken onder de 18 jaar acceptabel vindt, zien we een vergelijkbaar verschil tussen hoog- en laagopgeleide ouders (2% vs. 9%).

…en invloed eigen gedrag op hun kind

Bij het alcoholgebruik van kinderen zien we het tegenovergestelde. Zeventig procent van de hoog opgeleide ouders is van mening dat het eerste slokje alcohol mag worden gedronken voor de 18e verjaardag. Van de laag opgeleide ouders is dit 60%.

Meer weten?

Wilt u ook de overige resultaten van de Jeugdmonitor bekijken, dan kan dat op www.Brabantscan.nl.