Ingezonden: wij verdienen politici die naar ons luisteren

Foto: Wikipedia CC0

Woensdag staan de verkiezingen weer voor de deur. Afgelopen weken waren vooral de gevestigde partijen veel in beeld, die goed waren in het (opnieuw) doen van onhaalbare beloftes, stellingen die haaks staan op het beleid van de afgelopen vier jaar, en debatten waar het vooral belangrijk is wie met wie wil en wie niet.

Ons huidige representatieve systeem dateert uit 1848, toen het nog meer dan een dag duurde om Den Haag te bereiken. Tegenwoordig met internet en sociale media is iedereen continu met elkaar verbonden, innovatie in de politiek is broodnodig.

Stelt u zich eens voor, de gemeente wil bijvoorbeeld een MFA bouwen dat enkele miljoenen euro’s mag gaan kosten. Er is maar één mogelijkheid om een meerderheid hiervoor te krijgen in de raad en dat is om dit aan de inwoners voor te leggen. Stemmen deze tegen dan gaat het plan niet door. Zou meer directe democratie niet wenselijk zijn in ons dorp, maar ook in de rest van Nederland?

De techniek van de 21 eeuw maakt een vorm van directe democratie mogelijk, waarbij kamerleden direct door de kiezers aangestuurd kunnen worden. Via GeenPeil (lijst 19), kunt u meestemmen met elk wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Zijn de vele wetsvoorstellen te veel van het goede? Dan kunt u ook op bepaalde onderwerpen met andere partijen meestemmen. Voorbeeld: U stemt voor financiën op de VVD, zorg gaat naar SP, en op gebied van emigratie stemt u zelf. Komt de VVD haar beloftes niet na (dat schijnt wel eens te gebeuren)? Dan verandert u direct uw stem van VVD naar CDA, zonder vier jaar te moeten wachten.

Kamerleden van GeenPeil doen dus precies wat de leden willen: geen achterkamertjes, geen uitruilen van breekpunten, geen inlegvelletjes. Ander voorbeeld is de herindeling, wanneer dat bijvoorbeeld door de regering afgedwongen wordt. Als een paar duizend inwoners van Son en Breugel zich aanmelden bij GeenPeil en tegen een fusie met Nuenen of Eindhoven stemmen, dan stemmen de kamerleden ook tegen.

Bij GeenPeil zijn wij ervan overtuigd dat Nederlanders in staat zijn zelf te beslissen over hun leven en omgeving. Daarom is het tijd voor nieuwe politiek,

 

Pieter Modderkolk


Lees meer over politici


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.


Dit is een ingezonden brief. Wilt u ook een ingezonden brief plaatsen? Neem dan contact met ons op.

Reacties