Inzameling plastic, blik en drankpakken nu ook via openbare afvalbakken

Foto: Son en Breugel Nieuws

Vandaag is bij het hertenkamp aan de Dommelpas de eerste openbare afvalbak met afvalscheiding in gebruik genomen. Met deze bakken bindt de gemeente de strijd aan met zwerfafval en zamelt tegelijkertijd in de openbare ruimte herbruikbare grondstoffen apart in.

Blikjes, kartonnen drinkpakjes, plastic flesjes en frietbakjes mogen in de bak met de oranje opening. Een bananenschil, papier en hondenpoepzakjes gaan bij het restafval, in de bak met de grijze opening. Het lijkt eenvoudig, maar je moet toch even nadenken: Plastic frietbakje gaat in de ene vulopening en papieren frietzakje in de andere.

Foto: Son en Breugel Nieuws

Het is een logische vervolgstap om afvalscheiding na thuis, op school en vereniging nu ook op straat te introduceren, vindt wethouder Robert Visser. Het apart houden van álle afvalstromen zoals thuis, is op straat nog wat ingewikkeld. We hebben daarom voor PMD gekozen, omdat dit grootste afvalstroom van buiten verblijvende mensen is. Apart inzamelen en recyclen van plastic bakjes, plastic verpakkingen, plastic flesjes, blikjes en drankpakjes ed. zal het meeste effect hebben.

De afvalbakken met twee vulopeningen komen in eerste instantie op 15 locaties te staan:

  • Hertenkamp;
  • Centrumgebied van Son;
  • 17 septemberplein;
  • Centrumgebied Gentiaan (supermarkt);
  • Centrumgebied van Breugel (supermarkt);
  • Meubel Boulevard Ekkersrijt (weg 4000);
  • Speeltuinen (Molenwiek, driehoek ’t Zand);
  • Doorgaande Fietsroute langs kanaal (rooijseweg blikvanger toevoegen);
  • Wandelroutes.

In het slimme ontwerp van deze afvalbakken is er rekening mee gehouden dat vogels het afval er niet uit kunnen plukken. Ook zijn ze een stuk groter dan de oude bakken, waardoor er in aantal minder nodig zijn en ze ook minder vaak geleegd hoeven te worden, hetgeen kostenbesparing betekent.

De stichting Nedvang verstrekt gemeenten subsidies om zwerfafval terug te dringen. Son en Breugel is 2017 ter waarde van €20.000 toegezegd om nieuwe maatregelen te nemen. Denk daarbij aan peukenzuilen bij bushaltes en winkelcentra, meer duobakken en voorlichting.


Neem contact op met de redactie via WhatsApp

Heet nieuws? Stuur de redactie een WhatsApp


Lees meer over afvalbakken


Dit is een persbericht. Zelf ook een persbericht, advertorial of redactioneel stuk plaatsen op Son en Breugel Nieuws? Neem dan contact met ons op.

Reacties